Και ξεκινάει η νέα ζωή με ένα επιπρόσθετο μέλος στην οικογένεια. Πόση χαρά δημιουργείτε την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι θα φέρουμε στον κόσμο μία νέα ζωή;
Ταυτόχρονα όμως έρχεται και μία σειρά από προβληματισμούς στο πως πρέπει να κινηθούμε καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τον λόγο αυτό σας έχω δημιουργήσει μερικούς διατροφικούς κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν κάθε μανούλα για να έχει έναν υγιή οργανισμό και καθόλου άγχος.
Πρώτα απ’όλα, μέρα με την μέρα η όρεξη αυξάνεται και πρέπει η διατροφή να είναι ισορροπημένη για να αποφύγετε τη μεγάλη αύξησης βάρους. Πως θα το επιτύχετε αυτό; Η διατροφή σας πρέπει να διαμορφωθεί με τον εξής τρόπο:
- Πολύ καλή ενυδάτωση. Πιείτε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.
- Κατανάλωση επαρκής ποσότητας πρωτεΐνης. Βασικό συστατικό από το οποίο δημιουργείται κάθε κύτταρο στον οργανισμό του μωρού σας είναι η πρωτεΐνη. Καλό θα ήταν λοιπόν, να λαμβάνετε κάθε μέρα δύο-τρεις μερίδες πρωτεϊνών (άπαχο κρέας, αυγά, όσπρια, γαλακτοκομικά κ.α.). Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συμβάλλει στην αποφυγή της υπέρτασης, της προεκλαμψίας και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.
- Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι και φυτικές ίνες για τη καλή λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Αποφύγετε το αλάτι, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και όλα τα αλμυρά ‘’συσκευασμένα σνακ’’ τα οποία δημιουργούν κατακράτηση στο σώμα.
- Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα και προτιμήστε περισσότερο τροφές που είναι στην αρχική τους μορφή. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε συντηρητικά, αλάτι χημικές προσμείξεις κ.α.
- Δεν χρειάζεται να τρώτε για 2 άτομα διότι θα πάρετε επιπλέον κιλά, θα έχετε δύσκολη εγκυμοσύνη ιδίως τους τελευταίους μήνες αλλά θα υπάρξει και δυσκολία να επανέλθουν πίσω τα φυσιολογικά κιλά σας.
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ω3 λιπαρά. Πλούσια πηγή ω3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, αλλά και οι ξηροί καρποί, τα αυγά και ο λιναρόσπορος. Πρόκειται για τα «καλά» λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη αυτών των οργάνων στο έμβρυο.
- Φυσική δραστηριότητα. Το περπάτημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο διότι διατηρεί σε καλή κατάσταση την καρδιά, το κυκλοφοριακό και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Καλό θα ήταν να περπατάτε 2-3 φ./εβδομάδα. Πάντα βέβαια με την έγκριση του γυναικολόγου μας.
Στην ουσία, ένα αρκετά καλό πρότυπο διατροφής για τους μήνες της εγκυμοσύνης σας και μετέπειτα είναι η διατροφική πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
Η πυραμίδα αυτή έχει στη βάση της φυτικές ίνες και δημητριακά (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κλπ.). Ανεβαίνοντας προς τα πάνω συναντάτε τα λαχανικά, την πρωτεΐνη (κρέας), τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά κ.α. Στο τέλος της πυραμίδας βρίσκονται οι λιπαρές τροφές (γλυκά). Στόχος σας ή βάση της πυραμίδας, δηλαδή, όσο πιο κοντά στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται μια τροφή, τόσο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σας διατροφής πρέπει να αποτελεί. Αντίθετα, όσα βρίσκονται προς την κορυφή θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες.
Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με ναυτία, εμετούς ή καούρες, είναι προτιμότερο να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε, παράλληλα, να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας κι έτσι να νιώθετε πιο ενεργητικές.
Εγώ και η ομάδα μου ευχόμαστε να έρθει με το καλό το μωράκι σας και για όσες γυναίκες προσπαθούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδάκι να μην το βάζουν κάτω! Προσπάθεια, υπομονή και αγάπη!