Υπερκόπωση ονομάζεται η παθολογική κατάσταση που βιώνουμε όταν αισθανόμαστε έντονη κούραση μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Επίσης αφορά την σωματική, συναισθηματική και πνευματική εξάντληση που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ελαττώνετε με τον καιρό.
Αρκετός κόσμος πάσχει από υπερκόπωση χωρίς να το γνωρίζει καθώς οι καθημερινές υποχρεώσεις ολοένα και δυσκολεύουν είτε στο οικογενειακό περιβάλλον είτε στον εργασιακό χώρο.
Τι μπορεί να προκαλέσει υπερκόπωση;
- Η επίμονη εξάντληση π.χ. υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση
- Ανεπαρκή ξεκούραση
- Αυξημένο στρες
- Διαταραχή της σεροτονίνης και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, δημιουργούν βιολογική κόπωση κ.α.
- Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών ημερησίως κ.α.
Συμπτώματα της υπερκόπωσης:
- Αυξημένο άγχος και στρες
- Τριχόπτωση
- Στεγνά χείλη
- Μειωμένη συγκέντρωση και καθαρή σκέψη
- Μειωμένη ερωτική επιθυμία
- Θλίψη και πεσμένη διάθεση
- Αίσθημα κούρασης σχεδόν όλη την ημέρα
- Αλλαγές στην όρεξη και τις συνήθειες του ύπνου (αϋπνία, διακεκομμένος ύπνος)
- Έντονο το αίσθημα της αποτυχίας και της αυτοαμφισβήτησης
- Αίσθημα της μοναξιάς κ.α.
Τρόποι αντιμετώπισης:
- Μια βασική αιτία της υπερκόπωσης είναι ο ελλιπής και κακής ποιότητας ύπνος. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε το πρωί και αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε.
- Χρόνιο άγχος: Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, C, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους.
- Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου: Το σπανάκι, το μπρόκολο, οι φακές, το συκώτι και το κόκκινο κρέας είναι από τις βασικές πηγές σιδήρου που μπορείτε να καταναλώνετε.
- Ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες αυτές βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφών και είναι εύκολο να πετύχετε επάρκεια μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ενώ η ανεπάρκειά τους προκαλεί άγχος, ατονία και μόνιμη κούραση, επιβαρύνοντας τον οργανισμό σωματικά και ψυχικά.
- Η μη επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων μεταβάλλει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης, επηρεάζοντας τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου.