Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια στις μέρες μας έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, με μία από τις κύριες αιτίες να είναι αυτή του αυξημένου οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει πως το εκτός φυσιολογικών ορίων οξειδωτικό στρες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα τεκνοποίησης και στα δύο φύλλα. Στο γυναικείο φύλλο οι επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες είναι πολυπρόσωπες και μπορεί να επηρεάσουν μεταξύ άλλον τον εμμηνορροϊκό κύκλο και κατά συνέπεια τις πιθανότητες της σύλληψης, καθώς επίσης και την ποιότητα των ωαρίων, προκαλώντας βλάβη στο DNA με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται φυσιολογική τους ανάπτυξη. Στους δε άντρες, έρευνες έχουν δείξει πως το οξειδωτικό στρες των σπερματοζωαρίων επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος των υπογόνιμων ανδρών, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ του 30% έως και 80%.
Τι είναι όμως το οξειδωτικό στρες και τι το προκαλεί ?
Η απάντηση βρίσκεται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα ως απόκριση στην έκθεση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις. Η αλυσιδωτή αντίδραση των ελεύθερων ριζών είναι απαραίτητη για την ικανότητα του οργανισμού να μετατρέπει το οξυγόνο και τα τρόφιμα σε χημική ενέργεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα λειτουργούσε χωρίς αυτές. Όταν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες, μας θωρακίζουν έναντι των παθογόνων. Ωστόσο, όταν αυτές οι ενώσεις φτάσουν σε ένα «όριο ασφαλείας» στο σώμα, αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα τροποποιώντας το DNA, τα λιπίδια, και τις πρωτεΐνες του οργανισμού. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσης και κατά συνέπεια σε άλλες ασθένειες. Όταν λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα, και ταυτόχρονα η ικανότητα του οργανισμού να τις καταπολεμήσει αποτελεσματικά μειώνεται, αναπτύσσεται η κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όπου κυριαρχεί το άγχος, η μη ισορροπημένη διατροφή καθώς και η έλλειψη άσκησης, ευνοεί την ανάπτυξη του οξειδωτικού στρες. Τα καλά νέα είναι πως αλλάζοντας τις συνήθειες μας και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία. Σε ότι αφορά τις διατροφικές μας επιλογές, οι μελέτες έχουν δείξει πως η Μεσογειακή Διατροφή φαίνεται να είναι για άλλη μια φορά η μεγάλη νικήτρια στην αντιμετώπιση και αυτής της διαταραχής του οργανισμού.
Για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες λοιπόν, συστήνεται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η C και η Ε καθώς κ αύξηση το συνένζυμου Q10. Για να επιτύχουμε την πρόσληψη των παραπάνω, αυξάνουμε την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών εποχής, εντάσσουμε στη διατροφή μας τους ξηρούς καρπούς κ φροντίζουμε να μη παραλείπουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και οσπρίων αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.
Ο Διαιτολόγος ως επιστήμων υγείας μπορεί παρέχει ειδική μέτρηση οξειδωτικού στρες του οργανισμό, καθώς επίσης να εντοπίσει κ τυχών ελλείψεις σε Ιχνοστοιχεία και απαραίτητες Βιταμίνες, καταρτίζοντας έτσι ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ενδεχόμενος συστήνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών όπου κρίνει πως είναι απαραίτητο. Κατά συνέπεια, η διατροφική προσέγγιση του προβλήματος της υπογονιμότητας, αποδεικνύεται εκτός από εφικτή και αποτελεσματική και ο ρόλος του επαγγελματία Διαιτολόγου Διατροφολόγου σε συνεργασία πάντα με τον θεράπων Ιατρό φαίνεται να είναι καθοριστικός.