Σήμερα ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί 40 ημέρες, καθώς αρχίζει την 15η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.
Μπορεί η νηστεία να είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία, δεν παύει όμως να είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ζωικά τρόφιμα.
Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητα πολλά και συνοψίζονται στα εξής:
- Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, αφού είναι φτωχή σε ζωικό λίπος.
- Μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουμε μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς.
- Καλή λειτουργία πεπτικού, μείωση δυσκοιλιότητας και ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης λόγω αυξημένης πρόσληψη φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
- Θωράκιση με βιταμίνες και φλαβονοειδή, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας.
- Βελτίωση καρδιακής και νευρικής λειτουργία. Tα θαλασσινά και τα ψάρια παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 Λιπαρών Οξέων.
Κάποιες τροφές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές. Το σησάμι και το ταχίνι αποτελούν πηγή ασβεστίου, αμινοξέων και ενέργειας για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στη σωματική και πνευματική μας κάθαρση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Σε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να δίνω έμφαση και που περιέχονται;
- Ενισχύστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών: Οι υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα υδατανθρακούχα τρόφιμα ολικής άλεσης βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου! Ιδανικές επιλογές αποτελούν τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι, το καστανό ρύζι, και τα όσπρια.
- Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών: Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Η ένταξή των θαλασσινών στο διαιτολόγιό υποκαθιστά το κρέας και συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων που εκλείπουν από τα φυτικά τρόφιμα όπως είναι η βιταμίνη Β12. Ωστόσο, όλα τα θαλασσινά περιέχουν αρκετό νάτριο οπότε καλό είναι να τρώγονται με ιδιαίτερη προσοχή. Για πλήρης βιολογικής αξίας πρωτεΐνη χρησιμοποιείστε τους ακόλουθους συνδυασμούς από φυτικές τροφές:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως με ξηρούς καρπούς
- Όσπρια με δημητριακά όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια με ρύζι ή πλιγούρι
- Όσπρια με ξηρούς καρπούς όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια με καρύδια
- Ρύζι με μανιτάρια ή θαλασσινά
- Επαρκής πρόσληψη σιδήρου: Ενισχύστε λοιπόν τη διατροφή σας σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και σε όσπρια, και σε όσπρια όπως φακές και φασόλια μαυρομάτικα. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάτε δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό (έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα) συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως ντομάτα, πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.
- Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου: Καταναλώστε καθημερινά σκουρόχρωμα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο και σπανάκι), κρεμμύδι, σπόρους όπως το σουσάμι και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα για να καλύψετε τις ανάγκες που έχετε σε ασβέστιο. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε εμπλουτισμένα με ασβέστιο φυτικά ροφήματα και επιδόρπια (από ρύζι, σόγια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.ά.). Εξαιρετική πηγή ασβεστίου είναι το ταχίνι.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι, κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους ή τον διατροφολόγο τους εάν θέλουν να νηστέψουν.