Η παχυσαρκία αποτελεί μία κατάσταση που επιφέρει την αύξηση του λίπους του σώματος. Για να μπορέσουμε να ορίσουμε αντικειμενικά την παχυσαρκία, χρησιμοποιούμε διάφορους δείκτες όπως τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.). Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO) το 1997 αναγνώρισε την παχυσαρκία ως μία παγκόσμια επιδημία, ενώ το 2016 οι υπέρβαροι ενήλικες έφτασαν τους 1,9 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, όπου συνεχίζουν υπάρχουν αυξανόμενα ποσοστά στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Ως Νοσογόνος παχυσαρκία ορίζετε μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους με συσσώρευση σωματικού λίπους, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό που να επηρεάζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Με βάση τον ΔΜΣ, ως νοσογόνα παχύσαρκος ορίζεται ο ασθενής με ΔΜΣ > 40 kg/ m2.
Όταν ένα άτομο φτάνει στην κατάσταση της νοσογόνου παχυσαρκίας, δημιουργείτε πληθώρα σοβαρών προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να είναι επιτακτική για να καταφέρει να ισορρόπηση την κατάσταση του. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο μεθόδους:
- Διατροφική παρακολούθηση και άσκηση με αποτέλεσμα την ομαλή και φυσική απώλεια κιλών
- Βαριατρική επέμβαση
Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής μέσα από την συνεργασία του με τον Διαιτολόγο- Διατροφολόγο ο οποίος του δημιουργεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και με φυσικό τρόπο αλλά και πιο υγιή, χάνει το ποσοστό λίπους σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με έναν Γυμναστή και πολλές φορές με έναν Ψυχολόγο.
Στην δεύτερη περίπτωση, ένας ασθενής βρίσκει διέξοδο στην βαριατρική χειρουργική διότι δυσκολεύεται στην τήρηση ενός προγράμματος διατροφής ή αδυνατεί να διατηρήσει κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο χειρουργείο δεν γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αλλά πρωτίστως για τη βελτίωση της υγείας, καθώς και για τη μείωση του ποσοστού νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Τι είναι η βαριατρική επέμβαση;
Ονομάζεται η επέμβαση (λαπαροσκοπικά) που μειώνει την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής και αυξάνει το χρονικό διάστημα για το οποίο αισθάνεται κορεσμό. Αυτό επιτυγχάνεται μικραίνοντας το τμήμα του στομάχου που αποθηκεύει την τροφή. Στην ουσία, οδηγεί σε απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω μεθόδους:
- Γαστρικός ρυθμιζόμενος δακτύλιος (Lap-Banda)
- Γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό by pass
- Κάθετη διαμερισματοποίηση (κατά Mason)
- Sleeve gastrectomy (γαστρικό «μανίκι»)
Η βαριατρική χειρουργική απευθύνετε σε συγκεκριμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 40 ή μεγαλύτερο, ή σε ασθενείς με BMI 35 εως 39,9 και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο ασθενής να πληροί συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια που αφορούν μια τέτοια επέμβαση.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι:
- Ο ασθενής θα πρέπει να είναι 100% συνειδητοποιημένος και ενήμερος για όλη την διαδικασία του χειρουργείου.
- Όπως όλα τα χειρουργεία υπάρχει και εδώ ένα μικρό ποσοστό κινδύνου.
- Ο ασθενής θα πρέπει να είναι αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες συνήθειες του.
- Θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις οδηγίες του ιατρού.
- Μετά το χειρουργείο, ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ο Γυμναστής και ο Ψυχολόγος σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι σημαντικοί συνεργάτες του ασθενή.