Το χούμους είναι ένα κρεμώδεις άλειμμα που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια, το οποίο αποτελούσε μέρος της διατροφής της Μέσης Ανατολής. Βασικό συστατικό του χούμους είναι τα ρεβίθια (χούμους= ρεβίθι στα αραβικά). Στην ουσία, αποτελεί άλειμμα φτιαγμένο από ρεβίθια, σκόρδο, στυμμένο λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και ταχίνι. Είναι κατάλληλη επιλογή για μία χορτοφαγική διατροφή και μπορεί να αντικαταστήσει την μαγιονέζα στις διάφορες μορφές του.
Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το χούμους;
Το χούμους πέρα από την βασική συνταγή μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές με μπαχαρικά και προϊόντα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να το απολαύσουμε:
- Σαν dip σε κράκερς ή φρυγανιές ή πιτούλα ή άλειμμα σε ψωμί
- Για διάφορα υγιεινά dressing σε σαλάτες και γεύματα
- Σε διάφορα σαντουϊτσάκια π.χ. σαντουϊτσάκι με τόνο και λαχανικά ή κοτόπουλο με λαχανικά, αντί για σως ή μαγιονέζα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χούμους
- Σε τορτίγιες σαν σως π.χ. τορτίγια με φαλάφελ με λίγο χούμους αβοκάντο και λαχανικά
- Σαν άλειμμα μερέντα για μικρούς και μεγάλους
Παρακάτω σας προτείνω μία γρήγορη συνταγή χούμους αβοκάντο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γεύματα π.χ. πρωινό, σνακ, μεσημεριανό κ.α.
Συνταγή για χούμους αβοκάντο
Υλικά:
- 1 φλ. ρεβίθια βρασμένα
- 1 αβοκάντο
- 2/3 φλ. νερό
- ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμονιού
- κόλιανδρο ψιλοκομμένο – κύμινο – αλάτι – σκόρδο- πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό παραπάνω.
Καλή απόλαυση!