Περιγραφή
- Αμινοξύ Γλουταμίνη ελευθέρας μορφής σε κάψουλες
- Για την υγεία του πεπτικού συστήματος
- Φλεγμονές του εντέρου
- Αποκατάσταση για αθλητές
- Για την υποστήριξη του νευρικού συστήματος
- Χωρίς γλουτένη και λακτόζη
- Κατάλληλο για χορτοφάγους και vegans
Η γλουταμίνη είναι αμινοξύ που το συναντάμε φυσιολογικά σε διάφορους ιστούς του σώματός μας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση βρίσκεται στους μύες (75%). Ακολουθούν οι πνεύμονες, το συκώτι και το στομάχι. Στον εγκέφαλο η γλουταμίνη μετατρέπεται γλουταμινικό οξύ και αποτελεί βασική πηγή ενέργειας μαζί με το γλυκογόνο.
Αποτελεί κρίσιμη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων και ορισμένων εντερικών κυττάρων όπως το επιθήλιο. Μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία της γλουταμίνης είναι ότι επιταχύνει την επούλωση βλαβών στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου καθώς και στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού σωλήνα.
Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας σε περιπτώσεις διαπερατότητας του εντέρου και σε άλλες σοβαρές διαταραχές του πεπτικού όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα – IBS), η κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn.
Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9549483/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.746703/full
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_id=3316&sid=1&slc_lang=en
Μια από τις ιδιότητες της γλουταμίνης είναι ότι αυμβάλλει στην οξεοβασική ισορροπία. Απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου και μπορεί να είναι χρήσιμη για τα άτομα με πεπτικά προβλήματα ή με ελλιπή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μετά από βαριές φαρμακευτικές αγωγές.
Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22028151/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642618/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369670/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24965526/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8974125/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038507/
Η γλουταμίνη βοηθάει επιπλέον αποτελεσματικά σε μια σειρά από εγκεφαλικές λειτουργίες. Στο εσωτερικό του εγκεφάλου η γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε γλουταμινικό οξύ, ένα άλλο αμινοξύ που βοηθάει στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα βοηθά:
- στη νοητική εγρήγορση (alertness)
- στη βελτίωση της μνήμης
- στη βελτίωση νοητικών λειτουργιών (focus, speed, agility)
Αυξάνει επίσης τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που δρα ως νευροδιαβιβαστής στο σώμα.
* Οι ανωτέρω πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του προϊόντος είναι αποτελέσματα μελετών. Δεν αποτελούν γνωμοδότηση του EFSA.
Συναντούμε τη γλουταμίνη σε μια σειρά από τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης όπως:
- το κρεατικά (λευκά και κόκκινα)
- το ψάρι και τα θαλασσινά
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- τα όσπρια
- ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, μαϊντανός)