Eίναι αυτό το αρνητικό συναίσθημα που μας καταβάλλει κάθε φορά που θα σκεφτούμε κάτι άσχημο για το σώμα μας, που κάποιος θα κοιτάξει κάποιο σημείο πάνω μας με εκείνο το επικριτικό βλέμμα, που θα σχολιάσει το πώς φαινόμαστε στα δικά του μάτια και θα βγάλει συμπέρασμα για την υγεία, τον τρόπο ζωής και τον χαρακτήρα μας.
Το Body Shaming αφορά κάθε τι που αγγίζει την εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτό μπορεί να είναι τα μαλλιά μας, τα ρούχα μας, η ηλικία μας, οι διατροφικές μας επιλογές, το σώμα μας. Τα δύο τελευταία μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές, λανθασμένη εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχολογικά προβλήματα και άγχος. Την επόμενη φορά λοιπόν που ακόμα και καλοπροαίρετα θα σχολιάσουμε ένα προσωπικό κομμάτι κάποιου άλλου, ας το σκεφτούμε ξανά, ας το σκεφτούμε διπλά.
Είναι αλήθεια πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), έχει θέσει κάποια ιδανικά όρια βασιζόμενος σε έναν μέσο όρο υγιών ατόμων, και είναι πολύ σημαντικό να κυμαινόμαστε εντός αυτών των ορίων προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας σε μέγιστο δυνατό επίπεδο, και αυτό να αντικατοπτρίζεται από μέσα προς τα έξω. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως πως αυτοί οι δείκτες και αυτά τα όρια δεν είναι ο μόνος τρόπος να είναι κάποιος υγιής , ούτε ο μόνος τρόπος να είναι ευτυχισμένος. Αλλά κυρίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση, σωστή εξειδίκευση και εξατομίκευση μόνο από ειδικούς σε ότι αφορά θέματα υγείας. Κανένας άλλος δεν έχει ούτε λόγο, ούτε και δικαίωμα να δίνει συμβουλές, να σχολιάζει και να κρίνει το σώμα μας.
Είναι αυτονόητο πως όλοι μας φέτος θα βγούμε στις παραλίες, είναι αυτονόητο πως όλοι μας μπορούμε να φορέσουμε αυτό με το οποίο αισθανόμαστε άνετα, είναι αυτονόητο πως θα φάμε αυτό που νιώθουμε πως έχουμε ανάγκη. Και ακριβώς για αυτό δεν χρειάζεται ούτε να μας επικροτούν, ούτε να μας χλευάζουν, ούτε να κρυβόμαστε αλλά ούτε και να προκαλούμε.