Είναι ευρέως αποδεκτό, πως ο τρόπος ζωής του ανθρώπου έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Και ενώ λίγο πολύ όλοι μας απολαμβάνουμε τις ανέσεις της τεχνολογικής προόδου, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς φαίνεται πως οι ανέσεις που προσφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, επιφέρουν ένα σοβαρό κόστος στη μεταβολική μας υγεία.
Τι ακριβώς όμως άλλαξε και γιατί αυτή η αλλαγή μπορεί να μας επηρεάσει τόσο ουσιαστικά; Αρχικά, σε επίπεδο διατροφής ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση των φυσικών. Αυξήθηκε δηλαδή κ κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, όπου συνήθως αποτελούνται από κορεσμένα και τρανς λιπαρά, με υπερβολική ποσότητας ζάχαρης και αλατιού και το κυριότερο πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης με το πέρασμα των χρόνων μειώσαμε κατακόρυφα την φυσική μας δραστηριότητα. Οι περισσότεροι από εμάς, οδηγούμε στη δουλειά, για να περάσουμε 8 ώρες της ημέρας καθιστοί μπροστά σε έναν υπολογιστή, κ να επιστρέψουμε στο σπίτι μετά το πέρας της εργασίας μας και πάλι οδηγώντας.
Αναπόφευκτα ο συνδυασμός των δύο παραπάνω παραγόντων θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε αύξηση βάρους κ κυρίως σε εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, υπό τη μορφή του σπλαχνικού λίπος.
Ως σπλαχνικό λίπος αναφερόμαστε στο λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς, γνωστό και ως κοιλιακό λίπος. Αυτό το είδος λίπους είναι διαφορετικό από το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με ποικίλους τρόπους.
Αρχικά, καθώς το σπλαχνικό λίπος εντοπίζεται γύρω από όργανα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως ο ήπαρ, οι νεφροί και το πάγκρεας είναι πιθανόν να συμβάλει στην αύξηση του κίνδυνου προκλήσεως καρδιαγγειακών παθήσεων .
Αντίσταση στην ινσουλίνη και Διαβήτης Τύπου 2: Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους έχουν συχνότερα προβλήματα με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση κατά την οποία οι κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη, την υπεύθυνη ορμόνη για την ρύθμιση των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα μας. Κατά συνέπεια, η αντίσταση στην ινσουλίνη εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη Διαβήτη Τύπου 2.
Φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο: Το σπλαχνικό λίπος παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις ουσίες από ό, τι το υποδόριο λίπος και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό. Η φλεγμονή αυτή συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου και άλλες χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την συνολική μας υγεία.
Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να προλάβουμε πολλές από τις παραπάνω επιπτώσεις, κάνοντας μικρές, απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.
Ξεκινώντας από την Διατροφή, επιλέγουμε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με πολλά φρούτα και λαχανικά της εποχής και του τόπου μας. Προτιμούμε τα δημητριακά ολικής άλεσης και τις καθαρές πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στα ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρούμε σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο. Καλό είναι ταυτοχρόνως να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ποσότητα της πρόσληψης υπερ-εξεργασμένων, πλούσιων θερμιδικά τροφίμων που στερούνται θρεπτικών συστατικών. Επίσης παρακολουθούμε τακτικά το βάρος μας, φροντίζοντας να το διατηρούμε σε ένα υγιές εύρος.
Παράλληλα, βάζουμε στην ζωή μας την άσκηση καθώς η τακτική άσκηση μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους και να βελτιώσει την ευαισθησία των κυττάρων μας στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 150 λεπτά μέτρια έντασης άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετά για να μειωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο κίνδυνος ανάπτυξης των παραπάνω νόσων.
Επιδιώκουμε να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο καθημερινά, καθώς ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επηρεάσει πλήθος ορμονών και κατά συνέπεια να απορυθμίσει τον μεταβολισμό μας οδηγώντας μας σε γρηγορότερη πρόσληψη βάρους κ αύξηση του λιπώδους ιστού. Φροντίζουμε να υιοθετήσουμε τεχνικές μείωση του στρες, όπως είναι διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, ή ακόμη βρίσκοντας μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει, μας δίνει χαρά κ μας ξεκουράζει.
Εάν αποφασίσουμε να προβούμε σε κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ούτως ώστε να λάβουμε την κατάλληλη καθοδήγηση, ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό ασθενειών όπως ο διαβήτης ή εάν γίνεται ήδη λήψη φαρμάκων.