Είναι γνωστό πια πόσο η διατροφή, επιδρά σε κάθε πτυχή της ζωής μας διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας.
Ξέρατε όμως πως μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον;
Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, 11 Απριλίου, που ορίζεται ως η παγκόσμια ημέρα Πάρκινσον, σκέφτηκα πως ήταν μια καλή ιδέα να κάνουμε μια σχετική συζήτηση.
To Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος, η οποία αργά και σταδιακά μειώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Δυσχεραίνει την ισορροπία , την κίνηση των άκρων , προκαλεί βραδυκινησία και δυσκολία στην βάδιση ενώ παράλληλα προκαλεί ένα πολύ έντονο αίσθημα τρόμου. Βαθμιαία λοιπόν, η νόσος καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση απλών και καθημερινών δραστηριοτήτων και το άτομο μη λειτουργικό και αυτόνομο.
Αιτία της απώλειας των νευρικών κυττάρων είναι είτε η ανεπάρκεια ντοπαμίνης στον οργανισμό, είτε σε βλάβη σε κάποια περιοχή εγκεφάλου. Πως μπορούμε λοιπόν διατροφικά να οχυρωθούμε απέναντι σε αυτήν την ύπουλη ασθένεια ;
Αρχικά η προσκόλληση σε ένα μεσογειακό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής , αποδεικνύεται μέσα από έρευνες πως έχει προστατευτικό ρόλο απέναντι σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η τακτική κατανάλωση ψαριού, αφενός λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που λειτουργούν προστατευτικά για τον εγκέφαλο και αφετέρου εξαιτίας μιας πρωτεΐνης που περιέχουν, την παρβαλβουμίνη, η οποία όπως αποκαλύπτουν πολλές έρευνες αποτρέπει τον σχηματισμό συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο που οφείλονται για την νόσο Πάρκινσον. Η άμεση επίθεση στην νόσο δεν είναι ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε. Μέσω της ελαχιστοποίησης της οστικής απώλειας, συμβάλουμε στο να έχουμε υπό έλεγχο τα συμπτώματα που προκαλεί το Πάρκινσον. Για αυτό λοιπόν φροντίζουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε:
- Ασβέστιο (Ca)
- Μαγνήσιο (Mg)
- Βιταμίνες D & K
Συστατικά που μειώνουν την οστική απώλεια και υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα:
- Γαλακτοκομικά
- Ξηρούς Καρπούς
- Φρούτα
Τα άτομα με υψηλό οξειδωτικό στρες, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από Πάρκινσον. Στο γραφείο μέσω της μέτρησης των ελευθέρων ριζών, μπορούμε να εντοπίσουμε την οξειδωτική κατάσταση του οργανισμού σας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Είναι χαρακτηριστικό σε άτομα με την συγκεκριμένη νόσο η δυσκολία στον ύπνο. Η μειωμένη κατανάλωση:
- Ζάχαρης
- Υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Αλκοόλ,
θα βοηθούσε στην διαχείριση του προβλήματος αυτού.
Επιπλέον, πολλές έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος σε ποσότητες πάνω από τις συνιστώμενες θετικά με το Πάρκινσον. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα πιο ακριβώς συστατικό οφείλεται για αυτήν την συσχέτιση, όμως καλό είναι να βρούμε τις ανάγκες και την συνιστώμενη πρόσληψη του καθένα σε γάλα, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στην νόσο.
Παρότι βρίσκομαι τόσα πολλά χρόνια στον χώρο της διατροφής, δεν παύω να εκπλήσσομαι καθημερινά από τον πολλαπλό της ρόλο στην συνολική μας υγεία.
Είμαι πάντα δίπλα σας, για ό,τι χρειαστείτε!
Καλή εβδομάδα!