Η Μεσογειακή διατροφή βραβεύτηκε και φέτος για 5η συνεχόμενη φορά ως η καλύτερη διατροφή όπως επίσης πήρε τον τίτλο για την :
- Πιο εύκολη διατροφή να ακολουθήσει κάποιος
- Καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή
- Καλύτερη διατροφή για τον διαβήτη
- Καλύτερη ανάμεσα στις φυτικές δίαιτες
Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί υγιεινή διατροφική προσέγγιση κυρίως στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα από όπου και ξεκίνησε. Αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας!! Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι (μεταξύ άλλων) κ.α. έχουν ευεργετικές ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση , ισχυρή άμυνα του οργανισμού και αντιμετώπιση ασθενειών κ.α.
Η διατροφική πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής αποτελείτε από : όσπρια, ελαιόλαδο, δημητριακά, σπόρια, φρούτα και λαχανικά, μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέας και σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
Διατροφικές Συμβουλές :
- Τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα.
- Καταναλώνουμε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά π.χ. (γάλα, τυρί και γιαούρτι)
- Μέτρια ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (π.χ. μία φορά τη βδομάδα).
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί 120 ml για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άνδρες προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
- Προτιμάμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα – λαχανικά, γιατί επιδρούν λιγότερο στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου απ’ ό,τι οι απλοί (άσπρο ψωμί, γλυκά).
- Επιλέγουμε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες π.χ. ψωμί σικάλεως , καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής, βρώμη κ.α.
- Τρώμε άπαχα κρέατα π.χ. κοτόπουλο
- Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στη μαγειρική.
- Μαγειρεύουμε ψητά , βραστά, κατσαρόλας και όχι τηγανιτά.
- Προτιμάμε τα φρέσκα ψάρια και αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.
Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για τα ανεκτίμητα οφέλη της στην υγεία μας, η Μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται αργά και σταθερά σε κυρίαρχη διατροφική κατεύθυνση συνιστώμενη από γιατρούς και διατροφολόγους σε όλο τον κόσμο.