Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στον οργανισμό σε γλυκόζη, δηλαδή σε απλά σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο αίμα και προσδίδουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό.
Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα ώστε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Όταν τα επίπεδα είναι φυσιολογικά, η ινσουλίνη αυξάνεται μετά από ένα γεύμα και μειώνεται όταν το σάκχαρο πέφτει στο αίμα μας. Η φυσική διακύμανση της ινσουλίνης είναι αυτή που διατηρεί το σάκχαρο σε σωστή ισορροπία.
Όταν αναπτύσσεται αντίσταση στην ινσουλίνη ο οργανισμός σημαίνει πως δεν ανταποκρίνεται σωστά ως προς τα επίπεδα έκκρισης της ορμόνης. Συγκεκριμένα, το συκώτι και οι μύες «αντιστέκονται» στην επίδραση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για επιτευχθεί εξισορρόπηση του σακχάρου.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο σωματικό βάρος με έντονες αυξομειώσεις και τα επίπεδα των ορμονών. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να μεγεθύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, φαινόμενο ωστόσο αντιστρέψιμο μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων. Επίσης, η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν συνοδεύεται σε αρχικό στάδιο από εμφανή συμπτώματα. Είναι πολύ πιθανόν κάποιος να έχει αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη για χρόνια και να μην το έχει αντιληφθεί εάν δεν έχει κάνει εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν άκρως θετικά την ισορροπία της ινσουλίνης στο σώμα και τον οργανισμό.
Οι απαραίτητες αλλαγές στοχεύουν στους εξής τομείς:
- Υιοθέτηση ισορροπημένου διατροφικού πλάνου
- Μείωση στρες και άγχους
- Επαρκής κάλυψη απαραίτητων ωρών ύπνου
- Προσθήκη φυσικής δραστηριότητας (άσκησης) στην καθημερινότητα
- Αποφυγή ή μείωση καπνίσματος
- Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου ή ακόμα και να συμβάλλουν θετικά στη ρύθμιση του, πάντοτε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό και διατροφολόγο.