Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.
Η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες, από τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αισθανόμαστε, που συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας. Επηρεάζει επίσης και την ικανότητά μας να διαχειριστούμε μια στρεσογόνα κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το ξεπεράσουμε, να διατηρήσουμε και να χτίσουμε ανθρώπινες σχέσεις, και να ανακάμψουμε από δυσκολίες και αποτυχίες.
Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή την απώλεια, την απογοήτευση ή μια απότομη αλλαγή και παρόλο που αυτά τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής συνεχίζουν να προκαλούν λύπη, άγχος και στρες.
Το πάν είναι να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να τον επιβραβεύουμε για κάθε εμπόδιο που καταφέρνει να ξεπεράσει, να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με ανθρώπους που να μας στηρίζουν και μας να μας ωθούν προς το καλύτερο και πάνω από όλα να ξεκλέβουμε χρόνο για εμάς τους ίδιους ούτως ώστε να ηρεμούμε, να γεμίζουμε μπαταρίες και όμορφες στιγμές που θα μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε την καθημερινότητα μας…!!
Οι τρέχουσες θεραπείες για διαταραχές και ασθένειες ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν συνήθως τη φαρμακευτική αγωγή, τη παρακολούθηση από ειδικό ψυχολόγο ή συνδυασμό και των δύο. Αυτές οι θεραπείες έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψυχικής υγείας έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να στρέφεται σε νέους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης. Μια προσέγγιση που διερευνάται συνεχώς είναι ο ρόλος της διατροφής στην ψυχική υγεία. Οι δυτικές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες περιλαμβάνουν βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών και αναψυκτικών και ελάχιστα έως καθόλου φρέσκα προϊόντα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και παρέχουν λιγότερα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές μελετούν επίσης την αποτελεσματικότητα μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών στη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας. Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που μελετώνται περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο και ιώδιο. οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την υιοθέτηση μιας ευρύτερης προσέγγισης στη διατροφή, μια προσέγγιση που εστιάζει στην ποιότητα των διατροφικών επιλογών και στο συνολικό διατροφικό πρότυπο.
Το επίκεντρο της διατροφικής έρευνας επικεντρώνεται στα θρεπτικά συστατικά των τροφών και στις μοναδικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών και ως προς τον οργανισμό που τα καταναλώνει. Η ημερήσια κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, ελάχιστα επεξεργασμένων, θα παρέχει τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και ταυτόχρονα στο αίσθημα πληρότητας και απόλαυσης. Ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από κάθε ομάδα τροφίμων: γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Η ισορροπημένη διατροφή προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία.
Η σωματική και η ψυχική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους αλλά και με τη διατροφή, η οποία παίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση αυτών των δύο σε ισορροπία αλλά και στο αίσθημα ευεξίας. Ένα σωστά τρεφόμενο σώμα και μυαλό θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής και να έχει θετική στάση σε ότι και να αντιμετωπίζει!!