Ένας καλός τρόπος για να επανέλθετε στο ισορροπημένο πρόγραμμα σας μετά το Πάσχα είναι να ακολουθήσετε ένα πλάνο διατροφής με βάση θρεπτικές τροφές που είναι ωφέλιμες για την υγεία και διαμορφώνουν ένα πλήρες γεύμα. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, θα βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει άμεσα έχοντας απολαύσει τις γιορτινές ημέρες με την οικογένεια σας!
Μερικές συμβουλές για επαναφορά μετά το Πάσχα είναι οι εξής:
- Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πρηξίματος.
- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Οι περισσότερες αλκοολούχες επιλογές περιέχουν πολλές θερμίδες και μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία σας μακροπρόθεσμα.
- Προτιμήστε καλές πηγές λιπαρών: Επιλέξτε λιπαρά τρόφιμα όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τις ελιές, το αγνό βούτυρο, τον λιναρόσπορο κ.ά..
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά, επεξεργασμένα προϊόντα, ζύμες και γλυκά του κουταλιού.
- Καταναλώστε προβιοτικά: Προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι με πέτσα, το κεφίρ, τα ζυμώσιμα προϊόντα όπως το ξινολάχανο, το τουρσί κ.ά., το ψωμί με προζύμι.
- Μην παραλείπετε το πρωινό: Είναι η πιο σημαντική γεύματος της ημέρας και σας βοηθά να έχετε ενέργεια και να αποφύγετε το να τρώτε περισσότερο στη συνέχεια της ημέρας.
- Επιλέξτε καλές πηγές πρωτεΐνης: Προτιμήστε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, προϊόντα σόγιας και τα αυγά.
- Καταναλώστε πολλά υγρά: Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα και αποφύγετε τα γλυκά αναψυκτικά και το αλκοόλ.
Παρακάτω θα βρείτε ένα τριήμερο πλάνο διατροφής για μετά το Πάσχα:
Ημέρα 1
Πρωινό: 1 μήλο και ένα μπολ με 1 χούφτα ολικής αλέσεως δημητριακά με κανέλα και 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου ή άλλο.
Δεκατιανό: 1 φρούτο και1 χούφτα καρύδια.
Μεσημεριανό: 200γρ ψητό φιλέτο κοτόπουλο με1/2φλ κινόα με λαχανικά και κουρκουμά και σαλάτα πράσινη με 1κ σ ελαιόλαδο.
Σνακ: 1 μπολ με 5-6 φράουλες και κανέλα και 1κ γλ. ταχίνι.
Βραδινό: Κρύα σαλάτα με 1 φλ ψητά λαχανικά εποχής και λίγο κρεμμύδι και 1κ σ ελαιόλαδο και 2 αυγά βραστά.
Ημέρα 2
Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι με ½ φλ μιξ μούρα και 10 αμύγδαλα.
Δεκατιανό: 1 παστέλι μελιού 30γρ και 1 φρούτο ή ½ ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό.
Μεσημεριανό: Σαλάτα πράσινη με 1κ σ ελαιόλαδο και κοτόπουλο «wrap» και με 60γρ τορτίγια ολικής, κοτόπουλο φιλέτο από χθες, ντομάτα, 30γρ τυρί φέτα.
Σνακ: Ένα μικρό μήλο με 1κ γλ. μέλι και κανέλα και 1φλ πράσινο τσάι με λεμόνι.
Βραδινό: Ψητά λαχανικά 1φλ με 1κ σ ελαιόλαδο και σως μουστάρδας και 100γρ τόνο σε νερό.
Ημέρα 3
Πρωινό: 2 αυγά βραστά με 1φ ψωμί σικάλεως και λίγα ντοματίνια
Δεκατιανό: 1 φρούτο και 1 χούφτα ανάμεικτων ξηρών καρπών
Μεσημεριανό: Σαλάτα πράσινη με 1κ σ ελαιόλαδο και 1κ σ μους αβοκάντο και ντομάτα και 250γρ φιλέτο ψαριού και 1/2 φλ κινόα με λαχανικά.
Σνακ: 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου με 1κ γλ. σκόνη κακάο και 1κ γλ. μέλι.
Βραδινό: Ντάκος με ντομάτα, ρίγανη, 1κ σούπας ελαιόλαδο, κάπαρη, 3 ελιές και 1 παξαμά ολικής σπασμένο, κρεμμύδι φρέσκο.