Η τροφή είναι το μοναδικό καύσιμο του οργανισμού μας. Ο οργανισμός για να συντηρήσει όλα του τα κύτταρα, αλλά και για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας απαιτεί ενέργεια, που λαμβάνει από την καύση των τροφών που καταναλώνει .
Για να μπορέσει όμως να διατηρήσει όλα τα του κύτταρα σε έναν υγιή ρυθμό λειτουργίας, και η ενέργεια να έχει μια ευθεία γραμμή υψηλού ποσοστού, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η ποιότητα των τροφίμων . Η κατανάλωση όλων των ομάδων της τροφικής αλυσίδας εξασφαλίζει την λήψη όλων των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτεί ο οργανισμός για να επιτελέσει τις λειτουργίες του.
Επιτυγχάνοντας ένα υγιές διατροφικό μοντέλο, βασισμένο στις ανάγκες του εκάστοτε σώματος έχουμε πολύπλευρα οφέλη που αποτυπώνονται αρχικά στην ψυχική και σωματική ευεξία.
Η επαρκής και ολοκληρωμένη διατροφή είναι η βάση για την παραγωγικότητα, την έμπνευση, την διαύγεια και την αποφυγή του αισθήματος κόπωσης και εξάντλησης. Όπως ένα όχημα λειτουργεί καλύτερα με καύσιμα υψηλής ποιότητας έτσι και ο οργανισμός μας. Το κάθε θρεπτικό συστατικό έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο για την ομοιόσταση του ανθρώπινου σώματος, και το κάθε σώμα έχει εξατομικευμένα τις δικές του ανάγκες οι οποίες είναι σημαντικό να καλύπτονται μέσω της διατροφής.
Ένα πλήρες και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο βοηθάει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην αποφυγή της παχυσαρκίας και του υψηλού ποσοστού σωματικού λίπους . Αυτό έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.
Η ισορροπία ανάμεσα στην λήψη επεξεργασμένων υδατανθράκων και υδατανθράκων ολικής αλέσεως, καθώς επίσης και η τακτική και οργανωμένη λήψη τροφής θέτει τις βάσεις για καλή διάθεση. Έρευνες αποδεικνύουν πως άνθρωποι που δεν καταναλώνουν πρωινό και κάνουν ακανόνιστα γεύματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη.
Σε μια εποχή που οι χρόνιες ασθένειες είναι υπεύθυνες για την πτώση του βιοτικού επιπέδου, η ισορροπημένη διατροφή είναι η απάντηση . Προστατεύει από εκφυλιστικές νόσους όπως το Πάρκινσον, το Alzheimer, ενδυναμώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης και μνήμης. Σε συνδυασμό με ένα υγιές σωματικό βάρος, μειώνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη και φλεγμονές του σώματος. Επακολούθως έχουμε καλύτερους δείκτες σε ότι αφορά τον κίνδυνο νόσησης από διάφορους τύπους καρκίνου.
Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως το φαγητό και η σχέση που έχουμε μαζί του συνδέεται άρρηκτα και με την κοινωνικοποίηση. Το να νιώθουμε και να είμαστε υγιείς έχει άμεσο αντίκτυπο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ενώ το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει χωρίς τύψεις και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής ένα γεύμα με φίλους μας χαρίζει όμορφες στιγμές και ισχυρές αναμνήσεις συνδεμένες με όλες μας τις αισθήσεις.